Restoretif Diş Hekimliği

Restoratif diş tedavisi nedir?

Restoratif diş hekimliği, dişlerde meydana gelen bozulma ve deformasyonları(çürük,genetik anomali veya travma sebebiyle olabilir) tedavi eden diş hekimliği branşının genel adıdır.

 Dişlerde oluşan bozulma ve deformasyonların düzeltilmesi sayesinde mevcut dişin ağız içindeki sürekliliğinin sağlanmasının yanı sıra bu problemlerin çevre dokulara etkilerini gidermesi ve estetik kazanımlar gibi ilave faydaları bakımından hastaların en sık başvuru yaptıkları alanların başında gelmektedir.

Restoratif diş tedavisinde kullanılan yöntemler nelerdir?

Restoratif diş tedavisinde birden çok teknik uygulanmaktadır. Direkt ya da indirekt olarak yapılan kompozit uygulamalar(diastema kapatma, kompozit inley-onleyler),vital veya devital pulpa tedavileri(kuafaj-kanal tedavisi vb.), diş beyazlaşma uygulamaları, dentin hassasiyeti için yapılan tedaviler, Pre-protetik restorasyon uygulaması gibi örnekler başlıca olanlar arasındadır.

Ayrıca, yaşlı (Geriatri) ve onkoloji hastalarına uygulanan konservatif diş tedavileri, yetişkinler için koruyucu tedavi uygulamaları, hamilelik planlaması öncesinde veya hamileliğin belirli safhalarında kadın doğum doktorlarıyla koordineli şekilde anne adayının ağız sağlığının ve dolayısıyla bebek sağlığını korumak vb çeşitli yöntemlerle hastaların yaş, bireysel sorunları, ağız ve diş muayenesi bulgularının değerlendirilmesinin sonuçları göz önüne alınarak uygun tedaviye karar verilmektedir.

 

Restoratif diş tedavisi kimlere uygulanmaktadır?

 

Dişlerinde bozulma, aşınma,kırık, çürük vb durum bulunan her yaş grubundan hastaya hekimler tarafından güvenle uygulanan koruyucu ve tedavi edici bir yöntemdir. 

Tedavi esnasında edilen bilgiler neticesinde eğer ihtiyaç olursa ortodonti, periodontal tedavi ve kozmetik diş hekimliği, protez gibi ilave yöntemlerden uygun olanlar hastalara önerilebilmektedir.

 

Restoratif diş tedavileri nasıl yapılır?

Restoratif diş dolgusu başta olmak üzere tüm restoratif diş tedavisi yöntemleri, söz konusu dişin yapısına ve kök problemine göre farklı şekillerde yapılabilmektedir. Restoratif diş tedavisi nasıl yapılır sorusunun cevabı aslında bireysel olarak hastanın sorununa bağlıdır. Hangi yöntemin seçileceğine karar verirken çok farklı faktörleri hesaba katmak gerekmektedir(Yaş, dişeti sağlığı, genel sağlık durumu,ağız hijyen alışkanlıkları vb).

Diş hekimleri; Restoratif diş tedavisi ile doğal diş yapısını elinden geldiğince korumaya çalışmalarına rağmen bazı farklı durumlarda(aşırı madde kaybı olan dişler, asit erozyona uğramış yüzey özellikleri bozulmuş dişler vb.) protetik tedaviler gibi daha ileri tedavi yöntemlerini (kuron, köprü, estetik inley ya da onley restorasyonlar vb)hastalara önermek durumunda kalabilmektedirler. Teknolojinin de gelişmesi ve ilerlemesi ile birlikte bugün onlarca farklı diş restorasyon yöntemi bulunmaktadır. Hastalara sağlıklı ve estetik bir ağız sağlamak amacıyla yapılan “Restoratif Tedaviler” i şu şekilde sıralamak mümkündür.

 

Direkt restorasyon tedavileri

Doğrudan uygulanan bu restoratif diş tedavisi yönteminde diş boşluğuna direkt olarak  Diş dolgusu yapılması şeklinde uygulanmaktadır.  Tedavi genellikle bir seansta tamamlanır ve post-op(işlem sonrası) minimum ağılı  bir süreç olarak bilinir.

 

İndirekt restorasyon tedavileri

Doğrudan olmayan yani dolaylı olarak yapılan restoratif diş tedavilerinde ise dişin hazırlanmasını takiben bir ölçü aşaması ve sonrasında bir laboratuar aşaması bulunmaktadır. Bu yönteme örnek olarak indirekt onlay ya da inlay restorasyonlar olabilir.

Onley ve inlay Üretiminde farklı materyal kullanılabilir. Cad-cam (bilgisayar destekli üretilen)seramik türleri veya kompozit esaslı maddeler tercih edilebilmektedir

Direkt Veneer Kompozit Uygulamaları:

Direkt Veneerler kompozit restorasyonlar, hastada özellikle ön dişlerde bulunan hafif çapraşıklık, diastemalar(aralıkların olması), büyük renklenmeler ve yüzey aşınmaları varlığında diş yüzeyinin kompozit esaslı rezin materyaller ile düzgün hale getirildiği daha çok estetik diş hekimliği uygulaması olarak görülen tedavi konseptinin adıdır. Günümüzde teknik olarak doğru bir isim olmamakla birlikte toplum tarafından “Bonding” olarak bilinen tedavi yöntemidir.