İmplantoloji

İmplant nedir? Hangi durumlarda yapılabilir?

Diş kaybedildiğinde, bu eksikliği giderme yöntemlerinden birisi de implant tedavisidir. İmplant, diş eksikliği olan bölgelerde çene kemiğine cerrahi işlemle yerleştirilen titanyumdan yapılan yapay bir diş köküdür. Kemiğe biyolojik olarak kaynadıktan sonra(Osteoentegrasyon) üzerine porselenden diş yapılır. Görüntü ve çiğneme hissi olarak doğala en yakın protez şekli implanttır. Tek bir diş eksikliğinden birden fazla diş eksikliğine kadar olan birçok durumda komşu sağlam dişlere dokunulmaksızın sabit bir protez şeklinde yapılabildiği gibi, takılıp çıkartılan protez kullanan kişilerde sabit protez veya implant destekli hareketli protezler  şeklinde de gerçekleştirilir.

 

İmplant uygulamasının faydaları nelerdir? 

İmplant tedavisi, kullanımı son derece kolay, konforlu, sağlam, estetik ve hasta açısından en kabul edilebilen bir tedavi şeklidir. İmplantlar üzerine yapılan porselen protezler, gerçek dişlerin yerini alırken doğal ve estetik bir görünüm sağlar. Eksik dişler tamamlanırken, sağlıklı dişlere dokunulmaması önemli bir avantaj sunar. Tüm protezlere oranla çok daha uzun ömürlü bir tedavidir. Hastanın kendine güvenini artırması sayesinde diş eksikliğinin olumsuz psikolojik etkilerini de ortadan kaldırır.

 

İmplant tedavisi  uzun ömürlü müdür?

Günümüzde, 35-40 yıllık klinik takipleri bulunan implantlar vardır. Eğer uygun vakada uygun seçilmiş implantlar doğru şekilde planlanıp yapılmışsa ve hasta da ağız hijyenine gerekli dikkati göstermişse yapılan implantlar çok uzun süre hiçbir sorun oluşturmadan ağızda kalabilir.

 

Her hastaya implant uygulanabilir mi?

Hastanın genel sağlık durumu iyi olduğu müddetçe implant uygulamasını engelleyecek bir üst yaş sınırı yoktur. Ancak kemik gelişimi tamamlanmamış çok genç yaşta olan hastalara implant uygun olmayabilir.

İmplant uygulanacak bölgede, çene kemiğinin, bu implantlara uygun yükseklik ve genişliğe sahip olması gerekir. Ayrıca kemiğin kalitesi de implantın başarısını etkileyen faktörlerden biridir.. Bundan başka diş etleri ve komşu anatomik yapılar da implant uygulamasında önemlidir.

İmplant yerleştirilirken acı duyar mıyım?

İmplant tedavisinde de eğer uygun anestezi yöntemi uygulanmışsa herhangi bir ağrı duyulmaz. İşlemden sonra diş çekiminden sonraki ağrıya benzer bir miktar ağrı olabilir. Genellikle implantın yapıldığı akşam duyulabilecek olan bu ağrı basit ağrı kesiciyle giderilebilir.

 

Toplam tedavi süresi ne kadardır?

İmplant tedavisi iki aşamada gerçekleştirilir. Bunlardan implantların yerleştirilme aşaması yapılacak implant sayısına bağlı olarak değişmekle birlikte bir implantın yerleştirilme süresi yaklaşık 15 (on beş) dakikadır. Bununla birlikte diş ve kemik yapısının mevcut durumuna göre bu süre değişebilir. İkinci aşama olan protez aşaması ise implantların yerleştirilmesinden yaklaşık 3-4 ay sonradır. Bu süre aynı zamanda toplam tedavi süresini kapsar. Bu süre zarfında yapılacak geçici protezler ile estetik ve fonksiyon açısından kayıpları minimalize edilebilmektedir.

 

İmplantlar yerleştirildikten ne kadar sonra protezlerim takılabilir?

Implantların kemik ile tam olarak bütünleşmesi yaklaşık 3-4 aydır. Bu süre içersinde implantların üstüne gelen yüklerin en aza indirgenmesi gerekir. İyileşme süresinde implantların üzerine aşırı yük gelmemek kaydıyla geçici bir protez yapılabilir. Kalıcı protez ise ancak implantların çene kemiğine kaynaması tamamlandıktan sonra yapılabilir.

İlave kemik dokusu oluşumu sağlamak amacıyla yapılan kemik augmentasyonu (kemik tuzu veya blok kemik ilavesi) veya sinus lifting( Diş çekimleri sonrası üst çenede sarkan sinüs boşluğunun yukarı kaldırılması) işlemleri varlığında tedavi süresi yeni kemik oluşum süresi de olacağı için 6-12 aya uzayabilmektedir.

 

Eksik her diş için bir implant gerekli midir?

Genelde öyle bir işleme gerek duyulmaz. Eğer birbiri ile bitişik eksik diş sayısı ikiden fazla ise bu durumda implantlar arasında boşluk bırakarak dişsiz bölgeye köprü protezi yapılabilmektedir.

Ancak yine de bazı durumlarda kemik kalitesinin yetersiz olması durumunda köprü yerine tekli implant planlaması yapılması zaruri olabilir. İşlem anında fark edilebilen böyle bir durum varlığında hekimler durum hakkında ilave bilgilendirme yaparak durumu hastaları ile paylaşırlar.

 

İmplant çene kemiğine kaynamaz ise ne olur?

İmplantlar uygun şekilde yapıldığı sürece böyle bir ihtimal oldukça azdır. Bu durum genellikle implantın yerleştirilmesini takip eden ilk 3 ay içinde ortaya çıkar. Böyle bir durumda diş çekimi kadar kolay bir işlem ile implant yerinden çıkartılır ve kemikte fazla miktarda kayıp yoksa biraz daha kalın bir implant yerleştirilebilir. Eğer kemik kaybı fazla ise bu durumda kemiğin iyileşmesini takiben yeni bir implant konulabileceği gibi, klasik tip protezlerden birisi de tercih edilebilir.

     

İmplant tedavisinin avantajları nelerdir?

İmplant tedavisi öncelikle eksik olan dişlerin yerine yeni sağlam dişler kazandırır. Köprü protez gibi eksik dişin çevresindeki dişlerin kesildiği işlemlerin aksine, implant tedavisinde diğer dişlere dokunulmaz.

İmplant görünüm ve fonksiyon bakımından kendi dişlerinize en yakın protetik yöntemdir. Eksik dişlerin yerine gelen sağlam dişler sayesinde sağlıklı bir çiğneme fonksiyonu kazanılarak ileride oluşabilecek mide rahatsızlıkları, diğer dişlerde oluşabilecek anatomik bozukluklar, çene eklemi sorunları, eksik dişin bulunduğu bölgedeki çene kemiği miktarının azalması gibi daha ciddi ve tedavisi zor problemlerin önüne geçilmiş olunur.